CURA i RESPECTE DEL MEDI AMBIENT.
Aquesta Cursa es desenvolupa quasi íntegrament dins el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, menys el tram que discorre dins l’estació d’esquí de Vallter 2000. Aquest Parc Natural destaca per la seva bellesa i que, tot i ser un entorn transitat, manté el seu caràcter natural i feréstec. Respectem i mantenim aquesta qualitat.
És per aquest motiu que cal que siguem el màxim de respectuosos amb l’entorn, tant amb els corriols com amb les plantes, flors, arbres, rierols i espècies animals, que en són moltes.
Estem en un entorn privilegiat i anem a desenvolupar una activitat massiva on una gran quantitat de gent discorre, de forma conjunta, fent activitat física. Hem d’afegir als excursionistes i passejants a l’equació i això fa estressar l’ecosistema.
Coneixedors de la influència negativa puntual sobre la natura, volem ser el màxim de respectuosos i necessitem del vostre ajut perquè l’impacte sigui el mínim possible.
Si sou corredors caldrà que seguiu les següents recomanacions:
- Se seguirà en tot moment el recorregut del Circuït en que es participa sense perdre la traça dels camins existents i les normes previstes al document de reglament de la Cursa.
- Donada la sensibilitat de l’indret i l’època durant la qual es realitza la Cursa, s’autoritzen un màxim de participants per a cadascuna de les modalitats que no es podrà sobrepassar.
- El recorregut dels Circuïts transcorre per dins el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Es farà esment d’aquesta casuística al briefing previ a la Cursa. En aquest espai hi ha presència d’habitats i espècies sensibles a les pertorbacions, per la qual cosa és necessari que la Cursa es realitzi amb total respecte amb l’entorn natural circulant sempre per senders i camins existents sense crear-ne de nous i evitant la deambulació fora d’aquests.
- També caldrà respectar el silenci de l’entorn.
- Està expressament prohibit realitzar la Cursa acompanyats de gossos, tal com ho reflecteix el reglament de la Cursa.
- Està totalment prohibit abandonar deixalles fora de la zona d’avituallament degudament senyalitzada. Hi ha bosses i caixes específiques per la recollida de la brossa.
- L’incompliment d’aquesta normativa mediambiental serà motiu de desqualificació del participant infractor per part dels Punts de Control.
- Si hi ha el Pla Alfa activat en Nivell 3, la Cursa quedarà suspesa.
- Si voleu venir a entrenar a la zona, tenim els recorreguts en aquesta web en format GPX per que pugueu dur-lo al vostre GPS, rellotge o fins i tot mapa i brúixola.
Si sou acompanyants o espectadors caldrà que seguiu les següents recomanacions:
- Els espectadors o acompanyants ocuparan les zones habilitades al voltant de la sortida-arribada de la Cursa sense interferir en el recorregut, especialment en el moment de les diferents sortides dels Circuïts.
- Queda prohibit fer fotografies o filmacions dins la zona abalisada de sortida-arribada. Aquesta zona restringida quedarà marcada amb cinta i material de la Cursa.
- Queda prohibit l’enlairament de drons sense el respectiu permís de l’estació d’esquí de Vallter 2000 i de l’organització de la Marrana Skyrace.
- Queda prohibit dur animals domèstics deslligats, encara que sigui a l’estació d’esquí de Vallter 2000. És una zona de pastura i hi ha bestiar a l’entorn que es pot sentir amenaçat i pot atacar als animals domèstics i a la gent. La organització de la Cursa no es fa responsable de possibles atacs degut a portar animals domèstics deslligats.
- Queda prohibit abandonar brossa a l’entorn de la Cursa, a la zona de Vallter 2000 hi ha contenidors de recollida selectiva.
- Al llarg del recorregut queda prohibit portar aparells emissors de música que puguin alterar la tranquil·litat de la fauna autòctona.
Com a ens organitzador ens comprometem a:
- Fer un ús responsable del volum de la megafonia en l’estació de Vallter 2000.
- Fer el marcatge del recorregut de la manera més minimalista possible, procurant per la seguretat dels participants en cas de climatologia adversa. El marcatge es realitza amb materials reutilitzables o biodegradables. Mai s’emprarà pintura, guix o qualsevol altre material permanent. Un cop acabada l’activitat esportiva es recollirà tot el material per reutilitzar, com és el cas de les banderoles, o reciclar com és el cas de la cinta de marcatge que és orgànica i biodegradable.
- Posarem a disposició dels participants zones de recollida de residus en els Punts de Control del recorregut.
- El punt d’avituallament està situat en una zona amb accés per vehicles, no hi haurà megafonia ni res que alteri el silenci de la zona.
- A la zona de Vallter 2000 hi haurà un vehicle de la Organització destinat a evacuar a participants ferits o lesionats. Aquest vehicle estarà clarament identificat.
- Com a organització, complirem i farem complir el reglament als participants, excloent a aquells que l’infringeixin.
Podeu consultar el següent enllaç https://muntanyes-vives.org/ on podeu visualitzar els següents recursos elaborats amb la col·laboració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, l’associació Paisatges Vius i la Kilian Jornet Foundation.
Aquestes normes que us demanem que compliu són en aplicació de la Normativa general de l’Espai Natural:
- La Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals.
- Decret 328/1992, de 14 de desembre, pel qual s’aprova el Pla d’espais d’interès natural de Catalunya.
- Acord de govern GOV/112/2006, de 5 de setembre de 2006 pel qual es designen zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i s’aprova la proposta de llocs d’importància comunitària (LIC) (DOGC núm. 473, de 6 d’octubre de 2006).
- Llei 12/2006, de 27 de juliol, de mesures en matèria de medi ambient (DOGC núm. 4690, de 3 d’agost de 2006).
- Ley 33/2015, de 21 de setembre, per la que es modifica la Ley 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat
- Decret 211/2015, de 22 de setembre, pel qual es declara el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.
- Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
I la normativa específica:
- Directiva 92/43/CEE, de 21 de maig de 1992 relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres.
- Decret 148/1992, de 9 de juny, pel qual es regulen les activitats fotogràfiques, científiques i esportives que poden afectar les espècies de fauna salvatge.
- Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei de protecció dels animals.
- Real Decreto 139/2011, de 4 de febrero, para el desarrollo del Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial y del Catálogo Español de Especies Amenazadas.
- Real Decreto 1628/2011, de 14 de noviembre, por el que se regula el listado y catalogo español de especies exóticas invasoras.
- Llei 21/2013, de 9 de desembre, de avaluació ambiental
- Acord GOV/176/2013, de 17 de desembre, pel qual es declaren les zones especials de conservació de la regió biogeogràfica alpina, integrants de la xarxa Natura 2000, i se n’aprova l’instrument de gestió.
- Decret 172/2008, de 26 d’agost, de creació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.
Com a entitat organitzadora, MadTeam es compromet a realitzar una acció, durant el 2025, de recollida de residus a l’estació d’esquí de Vallter2000 conjuntament amb FGC i altres entitats de la zona. Amb aquesta acció volem, com a mínim, equilibrar la massificació puntual de la zona durant una jornada esportiva i restaurar els danys que haguem pogut ocasionar a l’entorn.
Entre totes i tots, cal que respectem l’espai natural pel futur gaudi.